29 Ağustos 2017 Salı

Borsa Nasıl Oynanır?

Borsada yatırım yapmanın artık ağızdan ağza dolanan hali olan "oynamak" kelimesi, birçok yatırımcı tarafından kötü karşılanıyor. Elbette burada bahsedilmek istenen bir oyun değildir ve borsa piyasası hiçbir zaman oyun olmamıştır. Bunu hisse senedi anlamında kullanılan "kağıt" kelimesinden farklı düşünmemeniz gerekmektedir. Yazıya başlamadan bunu kısa bir başlangıç notu olarak belirtmek gerekir.

Hisse senetlerinin ticari işlemlere dahil olmasıyla birlikte tam olarak faaliyete geçen borsalar, birikimlerin değerlendirildiği kurumsal piyasalardır. Kendine özgü birçok kuralı ile işleyen ve güvenilir yerlerden birisidir. Hisse senetleri dışında; dövizler, emtialar, tahvil ve bono gibi diğer kıymetli evraklar, vadeli işlem ile opsiyon işlemlerine konu olan sözleşmelerle işlemler yapılmaktadır.

"Borsa Nasıl Oynanır?" Öğrenmek!


Birikimlerinizi borsada değerlendirmeye kararlıysanız, "borsa nasıl oynanır" öğrenmeniz gerekiyor. Nasıl bir ticari işlemin incelikleri varsa; borsada yatırım yapmanın da incelikleri vardır ve başarılı olup para kazanabilmek için bu incelikleri bilmeniz gerekiyor. Borsa nedir, yatırım işlemleri nasıl gerçekleşir, alım – satım nasıl yapılır, riskler nelerdir, para nasıl kazanılır gibi konularda bilgi sahibi olarak iyi bir yatırım deneyimi yaşayabilirsiniz.

Borsada işlem yapabilmek yani bir borsacı olabilmek için bir aracı kurumla anlaşmanız ve yatırım hesabı açtırmanız gerekiyor. Bir banka üzerinden bu hesabı açtırabilirsiniz. Hesap açma işlemlerini gerçekleştirdikten sonra hesabınıza borsada işlem yapmak istediğiniz parayı yatırmanız gerekiyor. Paranızı da yatırdıktan sonra belirlediğiniz yatırım araçlarını, internet üzerinden kolayca alıp satabilirsiniz. Hangi yatırım aracını seçeceğinizi ve ne kadar para yatmanız gerektiğine bilgileriniz çerçevesinde siz karar vermelisiniz. Örneğin yalnızca bir adet hissenin fiyatı ödeyerek de işlemlere başlayabilirsiniz, 10 hissenin bedelini ödeyerek de. Önemli olan sizin nasıl bir yatırım istediğinizdir.

Borsanın Temel Mantığı Nedir?


Borsada yatırım yapmanın en temel mantığı, bir enstrümanın fiyatı düşükken alınıp, yüksek fiyattan satılarak kar edilmesidir. Yatırım araçlarının fiyatları ise arz ve talep dengesine göre değişiklik göstermektedir. Örneğin fiyatı düşen bir yatırım aracının talebi azalmış olabilir ve bu nedenle de değer kaybediyordur. Aynı şekilde günümüzde petrol üretiminin yüksek olmasına rağmen talebin az olması fiyatların düşmesine neden oluyor. Değer kaybeden bir hisse senedi, bu mantıkla düşünüldüğü zaman, birileri satış yaptığı için fiyatlar düşüyor ve düşen fiyatlar nedeniyle yeniden alıcı bularak talebi artıyor. Bunu tam bir döngü olarak düşünmek mümkündür. Elbette bu aşamadan fiyatların neden düştüğünü iyi bir şekilde bilmek de hayati önem taşımaktadır.

Borsada yatırım yapmak için uygun gördüğünüz fiyat aralığından aracı kurumunuza "al" emri vermeniz gerekiyor. Verdiğiniz emir piyasadaki, satış emirleri ile karşılaştığı zaman işleminiz gerçekleşmiş oluyor. Yani birileri alım yaparken, birileri satış yapıyor ve bu alım – satım fiyatları birbiri ile karşılaştığı zaman işleminiz gerçekleşiyor. Elbette yapacağınız analizler, piyasa takibi ve yorumları ile hangi fiyattan alıp sattığınız zaman kazanç elde edeceğinizi öngörmeniz gerekmektedir.

Borsada işlem yaparken tüm paranızı borsaya yatırmak veya tek bir enstrümana yatırmak yanlıştır. Paranızı parçalar halinde borsaya yatırmanız ve çeşitli yatırım araçlarından oluşan bir portföy oluşturmanız gerekmektedir. Bu şekilde çok daha az risk içeren bir yatırım deneyimi yaşarsınız. Hangi yatırım aracı ile işlem yapmak istediğinize ise tamamen kendiniz karar vermelisiniz. Uzmanlar bu konuda ilginiz olan alanlara ait yatırım araçlarını tercih etmeniz gerektiğini söylüyor. Örneğin moda veya otomotiv gibi sektörlerle ilgili fazlaca bilginiz varsa, bu alanlara ait mallar, hisse senetleri ile borsada yatırım yapabilirsiniz.

Herkes Borsa Yatırımı Yapabilir mi?


Herhangi bir yatırım aracına yatırım yapmak ve kar payı almak pek çok sıradan vatandaş için bile çekici hale gelmiş durumdadır. Bir zamanlar sadece finans uzmanlarının ve çevrelerinin yaptığı başta borsa hisse senedi yatırımı günümüzde cebinde yatırım parası olan ve bunu değerlendirmek isteyen her vatandaş için oldukça kolay hale gelmiş durumdadır.

Borsa oynayabilmek için gereken kurallar ya da borsaya girmek için ne gerekiyor soruları, doğal olarak piyasa içerisinde ben de varım demek isteyen pek çok vatandaşın aklını kurcalayan sorular. Öncelikle borsaya yatırım yapmak için gereken şartları açıklayalım, Borsa yatırımı yapabilmek için iki önemli şart bulunuyor. Bunlardan birincisi 18 yaşına gelmek yani reşit olmak, bir diğeri ise cebinizde yatırım yapacak paranız olması. Bunun dışında hiçbir şart yok.

Öğrenciyim borsa oynayabilir miyim, herhangi bir kayıtlı gelire sahip değilim borsa yatırımı yapabilir miyim, maaşım yok borsa oynayabilir miyim bu ve buna benzer pek çok sorunun cevabı evet. Borsa yatırımı yapmak oldukça kolay duruma geldi ve yatırım için gerekli paranız olduğu takdirde herhangi bir kayıtlı gelir, meslek şartı gibi şartlar bulunmuyor.

Borsa yatırımı yapan yatırımcılar arasında 19 yaşındaki üniversite öğrencileri de bulunuyor, büyük şirketlerde yöneticilik yapan yüksek sermayeli patronlar da bulunuyor. En önemli durum paranızın olması ve borsa yatırımı konusunda en azından belli bir birikime sahip olmak…

Borsa Yatırımı Nasıl Yapılır?


Öncelikle ev hanımı, işçi, esnaf ya da öğrenci olmanıza, kayıtlı bir maaşınızın olup olmadığına bakılmaksızın herhangi bir ön şart olmadan bir köşede saklamış olduğunuz yastık altı birikimlerinizi borsa üzerinde yatırım ile değerlendirmek istiyorsanız yapmanız gereken ilk iş borsa yatırım aracı kurum bulmak. Zira kendi başınıza borsa yatırımı yapamazsınız, bunun için Türkiye genelinde borsa oynamanıza ve yatırım yapmanıza yardımcı olacak danışmanlık ve aracı kurumlar bulunuyor.

Elbette bu aracı kurumlar komisyon ile çalışmaktalar, hisse alış ve hisse satış durumuna göre sizlerden belli ücret almaktalar. Yüksek meblağ ile borsa yatırım yapan yatırımcılar ile düşük tutarda borsa yatırım yapmak elbette aynı komisyon ücretlerinizi ödememeniz anlamına geliyor.


Borsa yatırım yaparken ne kadar para gerekir, borsa oynamak için en az ne kadar para lazım diye soracak olursanız cebinizdeki 200 Türk Lirası ile dahi borsa yatırımı yapmanız mümkün. Elbette bu gibi paralar ile kazancınız oldukça düşük olacaktır fakat borsa yatırım için çok büyük paralar gerekmiyor. Ne kadar fazla para yatırırsanız o kadar yüksek borsa kazancı sağlarsınız.

Borsada İşlem Yapmak Psikolojisi


Borsada işlem yaparken sakin, sabırlı ve disiplinli bir şekilde işlemlerinizi gerçekleştirmeniz gerekiyor. Kendinize hedefler belirlemeli ve bu hedeflere ulaştıktan sonra planladığınız gibi pozisyonunuzu kapatmalısınız. "Biraz daha düşerse alırım" veya "Biraz daha yükselince satarım" gibi düşüncelerle hedefinizi atlamayın. Kendi yatırım stratejilerinizle hareket etmelisiniz ve aldığınız tüyolara göre işlem gerçekleştirmemelisiniz.

Aceleci ve organize olmayan bir yapınız varsa, borsada bu şekilde başarılı olmayacağınızı bilmeniz gerekiyor. Psikolojik olarak da kendinizi borsaya hazırlamanız büyük bir önem taşıyor ve kazanmaya, kaybetmeye hazırlıklı olmanız gerekiyor. Diğer yatırımcıların kararlarından etkilenmeden, kendi aldığınız kararlarla hareket etmelisiniz.

Unutmayın! Borsada sürüyü takip etmek kazanmak yerine kaybetmenize neden olacaktır...

Borsa piyasası hakkında yeni yatırımcı adaylarına faydalı içerik üreten Aysun Bayhan ve Altay Bilgin’in yazılarının bulunduğu Borsanasiloynanir.co sitesini de boş vakitlerinizde incelemenizi tavsiye ederim.

Borsa İstanbul'da Nasıl İşlem Yapılır?

Ülkemiz hisse senedi yatırımcılarının toplanma merkezi olan Borsa İstanbul, son dönemde kırdığı rekorlarla birlikte daha fazla yatırımcının dikkatini çekmeye başladı. Bu nedenle sizlere Borsa İstanbul'da nasıl işlem yapılır konusunda bilgiler vermek istedim.

Her şeyden önce borsada yatırım yapmak istiyorsanız bilgi ve deneyim anlamında kendinizi geliştirmenizi öneririm. Başarılı olmanın ilk kuralı olduğunu hiçbir zaman unutmamanız gerekiyor. Önce borsanın mantığını ve hisse senetlerinin hareketlerini iyi bir şekilde anlamalısınız. Piyasada meydana gelen hareketlerin, fiyatlara nasıl yansıdığını yorumlayabildikten sonra işlem yapmaya başlamanız en iyisi olacaksınız.

Şimdi Borsa İstanbul'da nasıl işlem yapılır konusunu başlıklar halinde sıralandıralım:

Borsa İstanbul'u Tanıyarak İşe Başlayın


Her borsanın kendine özgü bir yapısı bulunmaktadır. Bu nedenle önce Borsa İstanbul'un yapısını öğrenerek işe başlamalısınız. Borsanın işlem hacminden kullanılan teknolojiye ve hatta yurt dışında yaşanan olaylardan nasıl etkilendiğine kadar birçok noktasına hakim olmalısınız. Eğer borsanın yapısını iyi bir şekilde kavrarsanız işiniz daha da basitleşir. Bunu şuna benzetebiliriz; daha önce hiç gitmediğiniz bir şehirde yabancılık çekersiniz. Ama orayı biraz tanırsanız işlerinizi daha kolay halledersiniz.

Aracı Kurumları Tanıyın


Borsada alım – satım işlemlerine aracılık eden kurumları tanımak, ikinci önemli adımdır. Sonuçta yatırımınızı bu aracı kurum ile birlikte yürüteceksiniz ve ona her açıdan güvenmeniz gerekmektedir. Bu nedenle aracılık hizmeti veren kurumları tanımanızı öneririm.

Bankalar ve özel aracı kurumlar, Borsa İstanbul'da yapılan işlemlere aracılık etmektedir. Bunlar ile ilgili detaylı bilgilere hem borsadan hem SPK'dan hem de kendi sitelerinden ulaşabilirsiniz. Müşteri yorumlarını ve sundukları hizmetin kalitesini de araştırdıktan sonra çalışacağınız kurumu seçebilirsiniz.

Borsa İstanbul'da İşlemlere Başlayın


Borsayı öğrenip aracı kurumunuzu da seçtikten sonra yatırım hesabınızı oluşturabilir. Yatırım yapacağınız hisse senetlerini de belirledikten sonra gerekli alım – satım işlemlerini yaparak portföyünüzü oluşturabilirsiniz.

Portföyünüzü oluşturma konusunda dikkat etmeniz gereken birçok nokta bulunmaktadır. Bunların başında vade gelmektedir. Kısa, orta veya uzun vadeden hangisine göre yatırım yapacağınızı belirlemenizi öneririm. Bu sayede en iyi yatırım deneyimini yapabilirsiniz. Seçeceğiniz hisseleri de vade sürelerine göre belirleyerek hem güvenli hem de kazançlı bir yatırım süreci geçirebilirsiniz.

Göz Atın: Borsada Hangi Kağıdı Almalıyım?

Vadenize göre yatırım yapacağınız hisse senedi grubunu belirledikten sonra en uygun seviyelerden al – sat emirlerinizi vererek portföyünüzü oluşturabilirsiniz.

Borsa İstanbul'da Hisse Senedi Alım – Satımı Nasıl Yapılır?


Borsa İstanbul'da hisse senedi yatırımına başlamak için tüm aşamaları atlattıktan sonra artık al – sat işlemlerine geçebilirsiniz. Bu aşamada, iyi bir analist ve piyasa yorumcusu olmanızı öneririm. Bir borsacının olmazsa olmazlarından olduğunu da unutmamalısınız.

Tavsiye Ederim: İyi Bir Borsacı Olmak Neyi Gerektirir?

Önce piyasalarda ne olup bittiği hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Açıklanan verilere göre hisse senetlerinin, şirketlerin ve borsanın genelinin nasıl tepkiler verdiğini görmelisiniz. Buna göre bir sonraki harekette neler olabileceğiniz tahmin edebilmelisiniz. İşte bu noktada da teknik analizler devreye girmektedir. Teknik analiz araçlarını kullanarak gerekli sinyalleri alabilir ve piyasanın nasıl tepkiler vereceğini öngörebilirsiniz.

Eğer sadece temel analizlerle veya teknik analizlerle başarılı olabileceğinizi düşünürseniz yanılırsınız. Bu nedenle iki analiz türünü de iyi bir şekilde öğrenmenizi tavsiye ederim. Piyasaları bu iki analiz türünü kullanarak yorumlamanız en iyi sonuçları elde etmenizi sağlayacaktır.

Analizlerle gerekli sinyalleri alıp buna göre portföyünüze şekil verdikten sonra yapmanız gereken tek şey, belirlediğiniz vadeye kadar piyasa ve hisse hareketlerini izlemenizdir. Buna göre gerekli işlemleri yapıp, kendinizi güvene alarak vade bitimine kadar beklemenizi öneririm. Bu aşamada acele etmemeniz, sabırlı olmanız ve başkalarına kulak asmamanız gerekmektedir.

Sonuç olarak kendi stratejilerinizle, sabırlı ve istikrarlı bir şekilde borsada hareket ederseniz başarılı sonuçlar elde edebilirsiniz. Analizleri bir bütün olarak ele almanız gerektiğini unutmamanız ve işlemlerinize buna göre yön vermeniz, sizi borsada başarılı bir yolda ilerletecektir.