Temel analiz; yatırım araçlarında yaşanan fiyat değişimlerinin global etkilerini inceler. Aynı zamanda araçların fiziksel özelliklerine bağlı olarak değişim gösterecek verileri de kapsar. Mikro ve makro dediğimiz etkileri inceleyerek, fiyatlar üzerinde ki etkisini belirlemede temel analiz kullanılır. Bu yüzden borsa temel analizleri nedir, nasıl yapılır öğrenmelisiniz. Teknik analiz ise oluşacak fiyatlara, sayısal olarak ulaşmanızı sağlar. Bu derece önemli olan teknik analiz nedir ve borsada nasıl uygulanır açıklayalım.
Teknik Analiz Nedir?
Analiz yöntemleri finansal piyasalarda mutlaka kullanılması gereken faktörlerdendir. Bu durum borsa için de geçerlidir. Borsa bilginiz iyi derecede bile olsa fiyat yönlerini doğru tahmin edemediğiniz sürece başarılı olmanız çok mümkün değildir. Bu yüzden analiz yöntemlerini kullanmalısınız. İki analiz yönteminin bir arada kullanılması önemlidir. Fakat teknik analiz sizi sayısal sonuçlara ulaştırdığı için biraz daha önemlidir. Bu yüzden teknik analizlerde kullanılan yöntemlerin öğrenilmesi gereklidir.
Teknik analizin ne olduğunu biraz açacak olursak; yatırım araçlarının geçmiş fiyatlarını baz alarak, grafikler üzerinde çeşitli değerleri kullanır ve gelecek fiyatların neler olabileceği konusunda bilgi sahibi olursunuz. Böylelikle yapacağınız işlemlerde, borsa bilginizle, dikkat etmeniz gerekenler ile birlikte analizleri de uygular ve kazançlar elde edersiniz.
Teknik Analiz Çeşitleri Nelerdir?
Teknik analizde grafikler üzerinde uygulayacağınız birçok yöntem vardır. Bu yöntemleri doğru yorumlayabilmeniz için de teknik analiz temel terimlerini bilmeniz önemlidir. Teknik analizi uygulayabilmeniz için öncelikli olarak bilmeniz gereken konu grafiklerdir. Borsada bulunan 3 çeşit temel grafik vardır. Bunların size neler gösterdiğinizi ve nasıl yorumlamanız gerektiği hakkında fikir sahibi olmalısınız. Böylelikle grafikler üzerinde trendler, formasyonlar, indikatörler yardımıyla uygulayacağınız analiz yöntemlerini kullanabilirsiniz. Bu durumda yardımcı elemanların da neler olduğu bilgisini edinmelisiniz. Dow Teorisi, Elliott Dalga Teorisi ve Fibonacci teknik analiz yöntemlerinde en çok kullanılanlardır.
Dow Teorisi; fiyat ve işlem miktarı hareketlerinin değerlendirilmesiyle, oluşacak trend değişimlerini öngöreceği üzerine kurulur. Fiyatları 3 grupta toplar. Ana trend, orta vadeli trend ve kısa vadeli trend şeklinde fiyatların hareket ettiğini düşünür. Bunlara biriktirme, katılım ve dağıtım da denilmektedir.
Elliott Dalga Teorisi; geçmişte oluşan fiyatların aynı koşullar altında ileride de oluşacaktır kuramını en iyi gösteren yöntemdir. Ana modelde beş aşamadan oluşan trend hareketi ve üç aşamadan oluşan düzeltme hareketi ile sekiz dalgalık bir yapı mevcuttur. Bu dalgaları da Fibonacci sayıları ile ilişkilendirir.
Fibonacci; hayatımızın her alanında farklı kurumlara sahiptir. Basit bir sayı dizisi mantığı vardır ve buna ‘altın oran’ da denilmektedir. Bu oran sayesinde iniş – çıkış, destek - direnç noktaları, alım – satım kararları verilebilmektedir.
Borsada Teknik Analiz Nasıl Yapılır?
Gördüğünüz üzere teknik analiz birçok veriyi barındırıyor. Bu yüzden tek başınıza öğrenmeniz biraz zordur. Bu yüzden borsada kullanmak için iyi bir analiz yöntemi eğitimi almalı ve nasıl uygulayacağınızı bilmelisiniz. Uygulama aşamasını da tek başınıza yapmanız zordur. Bunun için borsada işlemleri yapmak için anlaşacağınız aracı kurumların platformları size yardımcı olur.
Aracı kurum seçimi borsada birçok açıdan önemlidir. Güvenli bir kurum ile çalışırsanız hem teminatlarınızı doğru değerlendirir hem de eğitimlerinizi düzgün alırsınız. Bu yüzden SPK referanslarına sahip kurumlarla çalışmanız önemlidir. Kurum seçiminize önem vermeli ve araştırmalarınızı iyi yapmalısınız. Kurumların işlemlerinizi yapmanız için bulunan platformlarında, analiz yöntemlerini kolaylıkla uygulayabilirsiniz.
Platformlarda analiz yöntemlerini menüsü hazırdır. Sizin yapmanız gereken hangi grafik üzerinde çalışacağınızın kararını vererek verileri belirlemektir. Üç yöntemden biri üzerinde teknik analiz yardımcı elemanlarını da seçerek, fiyatlar üzerinde yorumlarda bulunursunuz. Eğer seçeceğiniz verileri doğru belirleyebilir ve yorumlarınızı doğru yaparsanız, borsanın neden düştüğünü ya da yükseldiğini belirleyebilirsiniz. Böylelikle yatırımlarınızı daha sayısal sonuçlarla yapar ve kazançlarınızı oluşturabilirsiniz.
Sonuç olarak; analiz yöntemleri fiyat seviyelerini belirleme konusunda birebirdir. Bu yüzden iki yöntemi de öğrenmeniz ve birlikte kullanmanız gereklidir. Eğer temel analizi ya da teknik analizi tek başına kullanarak borsada pozisyonlarınızı oluşturursanız eksik analiz yapmış olursunuz. Çünkü her iki yöntem de farklı oluşumları dikkate alır.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder