Alım – satım teknikleri konusunda da bahsettiğimiz gibi borsada her yatırımcının farklı birer işlem stratejisi ve amacı bulunmaktadır. Amaçları doğrultusunda ilerleyen yatırımcılar farklı tekniklerle uğraşırlar. Tekniklerin temeline bakıldığında ise risklerden korunmak ve maksimum kazancı elde etmek, ortak yönlerden olduğu görülecektir. Elbette risklerden korunmak için öncelikle bilgiye ihtiyacınız vardır. Zaten bu bilgilerini ışığında da kendi tekniklerinizi ve yatırım yöntemlerinizi geliştiriyorsunuz.
Her yatırımcı parasını borsada değerlendirirken, iyi ve kaliteli bir yatırım yapmak ister. En durgun hareketlere sahip olan tahvillerden, en hızlı değer artışı gösteren hisse senetlerine kadar bütün yatırım araçlarında kaliteyi bulmak mümkündür. Oluşturacağınız portföyün kalitesi, yatırım yapılan şirketlerin yönetim başarısıyla ilgilidir. Bu yüzden hızlı değer artışı gösteren her hissenin spekülatif olduğunu düşünmek de yanlıştır.
Borsada yatırım yaparken uygulanan yöntemleri; risk dağıtımı, alım – satım zamanlaması, likidite tutma, yatırımda yön değiştirme ve tip portföyler olarak sizlerle paylaşacağız:
Risk Dağıtımı
Borsada yatırım yaparken sektörlere, bölgelere ve firmalara göre riskin dağıtılması şeklinde uygulanmaktadır. Portföy içerisinde büyük bir kısmı, tek bir sektöre veya menkul kıymete vermek yanlıştır. Portföyünüzü, önceden belirlediğiniz bazı temeller sonucunda, değişik sektörlere ve şirketlere göre farklı yatırım araçları ile oluşturmalısınız. Örneğin bir kısım hisse, tahvil ve dövizden oluşan bir karma oluşturabilirsiniz.
Riski dağıtmak amacıyla çeşitli menkul kıymetlerden oluşan portföyün, kontrolünü sağlamak oldukça zordur. Çok çeşitli şirketlerin faaliyetlerini izlemek işinizi oldukça güçleştirecektir. Genel bir görünüm verilmesi de önlenecektir. Bu yüzden değerli gruplar oluşturmanız gerekiyor. İlgilendiğiniz sektörlere ait farklı şirketlerin hisselerini, tahvilleri, dövizleri ve emtiaları portföyünüze ekleyebilirsiniz.
Alım – Satım Zamanlaması
Fiyat grafikleri, bir menkul kıymetin alım – satım işleminin başarısında oldukça önemli bir yere sahiptir. Menkul kıymetlerle ilgilenen yatırımcılar, piyasa fiyatlarını ve ödedikleri temettüleri devamlı grafikler vasıtasıyla takip etmektedir. En iyi alım – satım zamanını da yapacağınız doğru analizlerle fiyat grafikleri verecektir. Dikkat etmeniz gereken ise tepe ve dip noktalarını yakalamaya çalışmamaktır. Çünkü tepe ve dip noktalarını kovalayan yatırımcıların şansı % 2 ile sınırlıdır. Bu konuda uygulamanız gereken yöntem ise kademeli bir şekilde alım veya satım yapmanızdır.
İyi seçilen bir hisse senedinin fiyatı, alış tarihinden sonra günlük piyasa hareketlerinin etkisiyle bir miktar düşüş yaşayabilir. Bu düşüş yüzünden paniğe kapılmamalı ve zarar ettim düşüncesiyle satışa geçilmemelidir. Bu nedenle uzun vadeli kazancın peşine düşmelisiniz ve unutmamalısınız ki; iyi seçilmiş bir hisse senedi er ya da geç kara geçecektir. Doğru zamanda alım – satım işlemi için mutlaka hisse senedi fiyatları nelerden etkilenir, bilmeniz gerekmektedir. Bu faktörleri bilip yorumlayabilmeli, piyasada takip etmelisiniz.
Likidite Tutma
Portföyünüzde bulunan yatırım araçlarının likiditesi kadar, portföyün kendisi için de likidite söz konusudur. Portföyün likiditesi, içerdiği yatırım araçlarının kolay bir şekilde paraya çevrilmesine bağlıdır. Aynı zamanda avantajlı alım imkanları ortaya çıktığı zaman hemen kullanılabilecek nakit para imkanlarına da sahip olmalıdır. Devamlı bir likidite, portföye hareket kabiliyeti kazandırmaktadır. Yatırımcı karşısına çıkan karlı menkul kıymetten yararlanabilmek için önce bazı yatırım araçlarını satmak isteyebilir. Bu nedenle de likit bir portföy her zaman karlı durumları değerlendirebilmenizi sağlayacaktır.
Tip Portföyler
Portföy oluşturma politikasının randıman, risk ve değer artışı gibi faktörlerden birine veya birkaçına ağırlık verilerek tespit edildiği bilinmektedir. Bu faktörlerden her birinin çeşitli dereceleri olması, her portföy için ayrı bir hedef tespit edilmesi sonucunda gerçekleşecektir. Bu yöntemi, hem yatırımcı hem de yönetici adına kolaylaştırmak için tip portföyler oluşturulmuştur. Bu portföyleri ise şu şekilde sıralandırabiliriz:
- A Tip Portföy – % 100 Tahvil – Verim ve Emniyet
- B Tip Portföy - % 50 Tahvil, % 50 çok klasik hisse senedi – Verim ve Değer Artışı
- C Tip Portföy - % 25 Tahvil, % 75 klasik hisse senedi – Değer Artışı ve Verim
- D Tip Portföy - % 50 Klasik, % 50 Aktif Hisse Senedi – Sınırlı Risk ve Değer Artışı
- E Tip Portföy - % 100 Aktif Hisse Senedi – Daha Fazla Risk ve Değer Artışı
Yatırımda Yön Değiştirme
Hisse senetleri uzun vadede kazanç getirmektedir ve yatırım yapıldıktan bir – iki hafta sonra, altın veya dolar daha yüksek getiri sağlıyor olabilir. Hisse senedi kar getirmediği düşüncesi ile yatırımın yönünü değiştirme işlemidir. Ama kardan çok zarar getirme ihtimali daha yüksektir.
Hiç yorum yok :
Yorum Gönder