Borsa için tam bir tanım yapmak gerekirse; "kıymetli evrak ve malların alım – satım işlemlerinin yapıldığı kurumsal piyasa" tanımı yapılabilir. Borsaların kurumsal olmasının nedeni de, belirli kurallara göre işleyen ve kendine özgü standartları olan piyasalar olmasıdır. Alım – satım işlemi yapılan bir yer olduğu için de piyasa adı verilmektedir.
Borsada İşlem Gören Yatırım Araçları
Birikimlerinizi borsada, hisse senetleri, tahvil, bono gibi kıymetli evraklarla, dövizlerle, emtialarla ve vadeli işlemler ile opsiyon işlemlerine konu olan türev araçlarla değerlendirebilirsiniz. Bu yatırım araçlarının her birinin farklı özellikleri bulunmaktadır ve eğer birikimlerinizi borsada değerlendirecekseniz farklı özelliklere sahip bu yatırım araçlarından bir portföy oluşturmanız en doğru yoldur. Paranızı tek bir yatırım aracına bağlamanız büyük bir yanlıştır.
Borsaya Giriş Yapmak
Borsada birikimlerinizi değerlendirmek istiyorsanız, öncelikli olarak borsa nedir, işlemler nasıl gerçekleşir, dikkat edilmesi gerekenler nelerdir, yatırım araçları nelerdir ve nasıl işlem görür gibi konularda bilgi sahibi olmanız gerekiyor. Bu konularda bilgi ve deneyim kazandıktan sonra, kendinize bir aracı kurum seçerek yatırım hesabı açtırmanız gerekmektedir. Bu yatırım hesabınızı oluşturmak için gerekli belgeleri hazırlayıp aracı kurumunuza iletmeniz gerekiyor. Hesabınız aktif hale geldikten sonra paranızı hesabınıza yatırarak internetten işlemlerinizi kolayca gerçekleştirebilirsiniz.
Borsaya yatırmanız gereken belirli bir miktar yoktur. İstediğiniz miktarda parayla borsaya giriş yapabilirsiniz. Önemli olan borsaya neden girdiğinizi bilmenizdir ve paranızı nasıl değerlendirmek istediğinize karar vermenizdir. Bu nedenle de borsaya girmeden ve paranızı borsada değerlendirmeden önce iyi bir deneyim kazanmalısınız. Bu deneyimi günümüz olanaklarından olan demo hesaplarda kazanabilirsiniz. Sanal parayla gerçek piyasa koşullarında borsa işlemlerini yaparak risk almadan deneyim kazanmış olursunuz.
Borsada dikkat etmeniz gereken bazı önemli konular vardır. Bunlar iyi bir bilgi ve deneyim, fiyat grafiklerini analiz etmek, piyasa takibi yapmak, geleceği öngörebilmek gibi temel kurallardır. Aynı zamanda alınan tüyolarla işlem yapmak yerine kendi stratejileriniz ile işlem yapmanız gerekmektedir. Sakin, sabırlı ve organize olarak belirli bir hedef doğrultusunda disiplinli bir şekilde ilerlemeniz, kendi stratejilerinizle yol almanız en doğru yoldur.
Borsada Alım Satım Nasıl Gerçekleşir?
Borsada alım – satım işlemleri, arz ve talebin
karşılaşmasıyla gerçekleşir. Aynı zamanda birileri satış yaparken birilerinin
alım yapması gerekmektedir. Alım emirleri ile satış emirlerinin karşılaşması
sonrasında da işlem gerçekleşmiş olur. İşlemin sonucunda da 2 gün sonra kar
veya zarar durumu hesaba direkt yansımaktadır.
Emirlerinizi aracı kurumunuza iletirsiniz ve emrinizle,
piyasadaki fiyatlar karşılaştığı zaman işlem gerçekleştir. Hangi fiyat
aralıklarında işlem yapacağınıza veya hangi enstrüman ile işlem yapacağınıza da
yaptığınıza analizler, piyasa takibi ve yorumları ile karar verebilirsiniz.
Kısaca Borsa Tarihi
Borsa denildiği zaman aklımıza genel olarak hisse senetleri gelir. Ama borsada belirttiğimiz gibi işlem gören tek yatırım aracı hisse senetleri değildir. Hisse senetleri ile anmamızın nedeni; 15. yüzyılda dünya deniz ticaretinin gelişmesiyle hisse senetleri, ticari işlemlere dahil olmuştur. Daha önceleri sokak köşelerinde veya kahvehane gibi yerlerde alınıp satılan hisseler, işlem hacminin artmasıyla daha güvenli yerlerde alınıp satılmak istenmiştir. Bu nedenle de borsa binaları kurulmaya başlamıştır. Deniz ticaretinin önemli limanlarından olan Anvers'te de ilk borsa binası kurulmuştur. Bu nedenle borsa denildiğinde hisse senedi hemen akla gelmektedir.
İlk Borsa İşlemleri
İlk borsa işlemleri ise emtialarla yapılmıştır. Dünyanın girdiği küresel kriz döneminde aşırı dalgalanma gösteren tarım ürünleri, üretici ve tüketicisine zarar vermeye başlamıştır. Üretici ve tüketicilerin ortak çabasıyla pazarlar kurulmuş ve burada tarım ürünlerinin fiyatlarına bir düzen getirilmeye çalışılmıştır. Bu konuda başarı yakalandıktan sonra bazı tüccarlar bu işin karlı olduğunu görüp, tam bir ticarete çevirmiştir ve bu şekilde de emtia borsaları kurulmuştur.
Borsaların Görevleri
Hisse senetlerinin daha güvenli yerlerde işlem görmesi ve tarım ürünlerinin fiyatlarının düzenlenmesi, borsanın en önemli görevlerini de tanımlamaktadır. Borsaları bir kumarhane olarak görmek tamamen yanlıştır. Çünkü borsaların önemli görevleri vardır ve bu nedenlerle kurulduklarını görüyoruz. Likiditeyi sağlama, güvence, şirketlere kaynak sağlama, piyasalarda tek fiyat oluşumu, güvenli ve kayıt altına alınan işlemler gibi birçok işleve sahiptir. Bu nedenle borsaların kumarhane veya insanların parasının dolandırıldığı yerler olarak değerlendirilmesi tamamen yanlıştır.